2014 Unico Vega Sicilia, Ribera del Duero
Kraftfuld, meget kompleks og elegant med silkebløde tørre tanniner og noter af solmoden kirsebær, ristede hasselnød, cigarkasse, læder, lakridsrod, chokolade ect.
Først i 1982 blev Ribera del Duero anerkent med Denominacion de Origen, også kaldet DO, svarende til Frankrigs A.O.C.- betegnelse. Ribera del Duero ligger midt i Spanien på den gigantiske højslette Castilla Y Leon. Der er brændende varmt midt på dagen om sommeren og isnende koldt om natten samt om vinteren. Dette barske klima er netop årsagen til, at den lokale Tempranillo-drue kan frembringe så komplekse og karakterfulde vine.
Vega Sicilia var det første vineri i Ribera del Duero. Eloy Lecanda Vega Sicilia overtog i 1859 fra sin far og genplantede vinmarkerne med franske vinstokke. Efter flere år med økonomisk modgang måtte han sælge i 1903. Kældrene blev lejet ud, men på trods af den indledende berømmelse i 20'erne var vinbruget ikke rentabelt og blev solgt igen i 1952. Det skiftede ejere et par gange indtil 1982, hvor familien Alvarez overtog. Alvarez ejer yderligere fem vinerier, med hver deres brand; Alion, 15 km. fra Vega Sicilia, Oremus i Tokaji, Ungarn, Pintia i Toro og Macan i Rioja, som er et samarbejde mellem Rothschild og Vega Sicilia. Produktionen hos Vega Sicilia er traditionel og naturlig. De seneste 50 år kun været tre head winemakers og senest, i 2015, ankom Gonzalo Iturriaga, som har finpudset sine forgængeres arbejde og har tæmmet vinene en smule. Vinene frigives ikke til salg i kronologisk rækkefølge (efter årgang), men årgangene følges og vurderes individuelt og frigives først, når Vega Sicilias winemaker mener, at de er klar til salg.
Druerne til Unico kommer fra de 40 ha ud af ialt 210 ha vinmarker, der udgør hele Vega Sicilia. Vinmarkerne ligger 700 meter over havet og stokkene er plantet i midten af 80 'erne med ca 2.200 stokke/ha.