2017 Valpolicella Superiore Monte Lodoletta, Dal Forno #
Intens, fyldig og aromatisk med bløde tanniner og noter af vanilje, chokolade, blommer, kirsebær og krydderier.
Når man taler om Veneto er Gardasøen, Verona og Venedig måske den nemmeste måde at mentalt placere området. Veneto ligger i den nordøstlige del af Italien og her er lige knap 40 DOC/DOCG’er, altså beskyttede områdebetegnelser. Klimaet er kontinentalt, men dog med mange variationer, da både bjerge og søer har stor indflydelse på terroiret. De mest velkendte områder er nok Valpolicella kendt for deres Amarone, Ripasso og Recioto, Soave der er Italiens ”hvidvinsland” og mere nyligt Conegliano-Valdobbiadene som er hjemsted for Proseccoen.
Dal Forno Romano blev formelt dannet i 1983 af Romano der er 3. generation Dal Forno. I dag driver han vineriet med sine sønner Luca, Marco og Michele. Før Romano overtog blev mosten solgt til det lokale kooperativ, men et møde med Guiseppe Quintarelli, der er berømt for sine Amarone vine især, blev skelsættende. Romano begyndte at se sine marker efter, for at kunne sikre høj kvalitet og første skridt var derfor at reducere vinstokkenes produktivitet samtidig med, at vinstokkenes tæthed blev øget for at stresse stokkenes rodnet til at søge længere ned i undergrunden, for herigennem at opnå yderligere kompleksitet og intensitet i druematerialet. I 1983 lancerede Romano sin første årgang, som dog langfra levede op til de skyhøje kvalitetskrav. I 1990 blev der derfor investeret massivt i renovering af kælder samt i nyt vinifikationsudstyr. Som noget helt nyt for området kasserede Romano de traditionelle slovenske fade og indførte som noget nyt små 225L barriques. Herudover var Romano utilfreds med Molinaradruens indflydelse på Amaronen – Molinara blev derfor helt og holdent kasseret til fordel for den frugtige røde drue Oseleta. Siden da er kvaliteten steget ubetinget.
Druerne kommer fra marken Monte Lodoletta.