2021 Hacienda Monasterio, Ribera del Duero
Kraftfuld, koncentreret og flot balanceret. Tanninerne er tilstedeværende, men bløde og mineraliteten og syren, sammen med noter af modne mørke bær og touch af ristet eg giver vinen er saftigt udtryk.
Først i 1982 blev Ribera del Duero anerkent med Denominacion de Origen, også kaldet DO, svarende til Frankrigs A.O.C.- betegnelse. Ribera del Duero ligger midt i Spanien på den gigantiske højslette Castilla Y Leon. Der er brændende varmt midt på dagen om sommeren og isnende koldt om natten samt om vinteren. Dette barske klima er netop årsagen til, at den lokale Tempranillo-drue kan frembringe så komplekse og karakterfulde vine.
Hacienda Monasterio blev grundlagt i 1990 af den anerkendte danske vinmager Peter Sisseck, der allerede havde gjort sig bemærket i vinens verden i 1980’erne, da han sammen med sin onkel Peter Vinding-Diers, påbegyndte det, der i dag er kendt som 'The New Wave' af Bordeaux-hvidvine før sin ankomst til Ribera del Duero. Udover Hacienda Monasterio er Sisseck også kendt for sine projekter som Dominio de Pingus, hvor hans kultvin Pingus har opnået ikonstatus, Château Rocheyron i Bordeaux, og også for sit engagement i sherry-produktion i Jerez, hvilket yderligere viser hans alsidighed og passion for vin. Carlos de la Fuente, tidligere vinmager hos Bodegas Montecastro, blev en del af Hacienda Monasterio-projektet i 1992, og sammen har de skabt en vingård, der er kendt for sin kompromisløse tilgang til kvalitet. Deres partnerskab bygger på en fælles vision om at skabe vine, der afspejler områdets fulde potentiale. Hacienda Monasterio ligger mellem Pesquera og Valbuena de Duero i Spaniens berømte "gyldne mil", omgivet af frodige, sydvendte skråninger. For at sikre høst af højeste kvalitet har etableret en tæt plantning på 4.000 vinstokke per hektar, hvilket er markant højere end områdets gennemsnit på 2.200 vinstokke per hektar. Denne tætte plantning resulterer i en lav produktion på kun 3.500 kg per hektar, hvilket gør det muligt at udtrække den maksimale essens fra hver plante, da vinstokkene ikke presses til at producere store mængder druer. Vinmarkernes kalkholdige jord giver vinene deres karakteristiske elegance og finesse. Hacienda Monasterio har siden 2009 arbejdet økologisk og opnåede i 2014 fuld certificering. De bruger ingen pesticider eller kemisk gødning, hvilket beskytter biodiversiteten og fremmer sunde, levende vinmarker.
Denne vin Hacienda Monasterios entrylevel, der tidligere blev etikettret som en Crianza. De seneste årti er denne vin blevet mere terroirpræget og mindre manipuleret end før i tiden. Drue-sammensætningen har altid indeholdt en lille andel af Merlot som de senere år har måttet vige til fordel for Malbec. Samtidig er man fra 2018 årgangen gået over til at vinificere mindre plots hver for sig i mindre tanke (8.000/10.000 liter) af stål eller eg. Druerne udvælges fra i alt 100 hektar økologisk certificeret vinmarker i det vestlige Ribera del Duero.