2022 Il Passo IGT, Nerello Mascalese, Zabu Sicilien
Fyldig og intens med afrundede tanniner og noter af modne kirsebær, blomme og krydderier.
Sicilien er den største ø i middelhavet og en af Italiens 20 vindyrkende regioner. Vinen var tilbage i romertiden eftertragtet og i 1800- tallet var Marsala et hit i hele Europa, men det gik dog gevaldigt ned af bakke og først i 1980'erne blev der gjort noget ved problemerne, da huse som Donnafugata, COS og Planeta opstod med moderne faciliteter og inspirerede andre. I dag er Sicilien en af de mest spændene regioner med unikke terriors og områder såsom på vulkanen Etna, i Siracusa, Cerasuolo di Vittoria, m.fl. Her dyrkes et hav af traditionelle og lokale druer med flotte resultater.
Vigneti Zabu et godt eksempel på den udvikling Sicilien i øjeblikket oplever. Firmaet er forholdvis nystartet (2004 er første årgang) og nye druesorter (Merlot og Chardonnay) er plantet side om side med de lokale sorter, Nero d’Avola og Inzolia. Vingården ligger i området Sambuca di Sicilia, hvor naboskabet til søen Arancio skaber den kølighed, der muliggør dyrkning af kvalitetsdruer i et ellers brændende varmt klima.
Lavet på den lokale drue Nerello Mascalese fra vinstokke plantet i området Sambuca di Sicilia, (300-500 m.o.h.). Den varme, tørre vind fra Nordafrika samt, at vinstokkene beskæres for blade og grene i det øjeblik, druerne er helt modne, gør, at de i dagene op til høsten mister op til 30 % af vandindholdet og derfor er ekstremt koncentrerede, når vinificeringen påbegyndes. Den ekstra tørringsperiode (på vinstokken) kan minde om ripassometoden i Veneto, hvor nogle vinbønder i stedet lægger druerne til tørre før vinificeringen for herved at opnå en højere koncentration.