2021 Rosso di Montalcino, Biondi Santi, Toscana
Rig, elegant og intens med integrerede tanniner og noter af lilla blomster, kirsebær, citrus, hvid peber og hints af vanilje.
Toscana ligger i det centrale Italien mellem Firenze og Siena. Vinmarkerne i Toscana ligger i en varierende højde mellem 250-600 m over havet. Området er kendt for de supertoscanske vine fra Bolgheri (lavet med druesorter brugt i Bordeaux), men de klassiske områder, som fx. Chianti og Brunello di Montalcino har sikret den høje anerkendelse i over hundrede år.
Biondi Santi er ”opfinderen” af Brunello med sin første vin, Brunello di Montalcino Riserva, frigivet i 1888 af Clemente Santi fra markerne der tilhører ejendommen Tenuta Greppo. Clementes barnebarn, Ferruccio tilføjede sin fars familienavn, Biondi, på etiketten. Da Ferruccio overtog vingården besluttede han, at vinmarkerne skulle genplantes med Sangiovese, som skulle være eneste druesort i hans vine, hvilket ledte til at han i 1932 blev beskrevet som opfinderen af Brunello. Det var i imidlertid Ferruccios søn Tancredi der begyndte at tjekkede de gamle reserve vine og toppede de perfekte vine med vin af samme årgang - en procedure, der var forbeholdt Biondi Santis egne flasker på vingården indtil 1990 da Franco Biondi Santi også gjorde det muligt for private at få toppet sine Brunello di Montalcino Reserve, hvis de altså er i perfekt stand. I 2017 Biondi Santi blev solgt til det franske luksusbrand EPI. En plan for genplantning af de gamle vinmarker er sat i værk, og kældrene er udvidet med henblik på at kunne vinificerer ud fra de enkelte parceller, som er blevet nøje analyseret og inddelt efter overtagelsen.
Rossoen laves af de yngste vinstokke (u. 10 år gamle) fra Tenuta Greppo.