2021 Vin Orange, Domaine du Bouchot #
Imponerende tekstureret, med fin intensitet, urtet undertone og noter af orangevin og hvid peber.
Loire-dalen og -floden strækker sig fra det inderste Frankrig for at munde ud ved Nantes på den franske Atlanterhavskyst. Loire kan opdeles i 4 naturlige områder: Det indre Loire, Touraine, Anjou og Muscadet. Hvert af disse områder er igen delt op i en række mindre appellationer med hver deres særpræg.
Siden 2019 har Domaine du Bouchot i Pouilly Fumé været i hænderne på den karismatiske Antoine Gouffier og hans partner Ilse Nel. De købte den 10 hektar store vingård af Antoines mentor, Pascal Kerbiquet, der i midten af 80’erne havde omlagt gården fra almindeligt landbrug til vindyrkning. I 2009 opnåede Domaine du Bouchot, som den første vingård i Pouilly Fumé, økologisk certificering og siden 2014 har Kerbiquet benyttet biodynamiske principper, både i mark og kælder. Efter sin fulde overtagelse, om end Kerbiquet stadig besøger vingården næsten dagligt, lykkedes det i 2020 Antoine at realisere det arbejde, som Kerbiquet havde påbegyndt og blev endeligt Demeter certificeret. 2022 skulle vise sig at blive et særdeles succesfuldt år for Antoine Gouffier, der blev udnævnt som ”Discovery of the year 2022” af La Revue du vin de France. Samme år er det lykkedes Domaine du Bouchot at blive optaget i det prestigefyldte BiodyVin, hvor kravene til biodynamikken berører endnu flere områder.
Gouffier har bevæget sig ud i en lillebitte nicheproduktion af orangevin, lavet på druer fra 0,13 hektar på Les Coûtes du bout, der er eksponeret mod øst. Her er vinstokkene gennemsnitligt 35-40 år gamle og jordbunden er præget af de hvide kalksten-brud, der ses med det blotte øje i overjorden. Druerne høstes først når de er overmodne og vinifikationen sker helt uden at tilføje svolv. En orangevin laves ved at lade most og pulp fra grønne druer trække længe sammen (maceration) og dermed opnår vinen mere farve, kompleksitet, tannin og dybde.