2024 Pinot Grigio, La Cappuccina, Veneto
Sprød, aromatisk og afrundet med noter af appelsinskal, citrus, lyse blomster og bergamotte.
Når man taler om Veneto er Gardasøen, Verona og Venedig måske den nemmeste måde at mentalt placere området. Veneto ligger i den nordøstlige del af Italien og her er lige knap 40 DOC/DOCG’er, altså beskyttede områdebetegnelser. Klimaet er kontinentalt, men dog med mange variationer, da både bjerge og søer har stor indflydelse på terroiret. De mest velkendte områder er nok Valpolicella kendt for deres Amarone, Ripasso og Recioto, Soave der er Italiens ”hvidvinsland” og mere nyligt Conegliano-Valdobbiadene som er hjemsted for Proseccoen.
Vingården La Cappucina, der er ligger i Soave, ejes og drives af de 3 søskende Peitro, Sisto og Elena, 3. generation af Tessari-familien, der har lavet vin siden 1890. Pietro er uddannet ønolog. Sisto er uddannet agronom med ansvar for vingårdens eksportmarkeder. Elena er uddannet økonom med ansvar for markedsføring af La Cappucinas vine. Vingården er beliggende i landsbyen Costalunga di Monteforte d’Alpone i den østlige del af Verona-provinsen, ca. en times kørsel fra Venedig. Siden 1985 er der arbejdet målrettet efter økologiske principper på vingården La Cappucina. Al kemi i vinmark og kældre er bandlyst med henblik på at opnå sundere vinstokke, balance i vinmarken og ikke mindst en mere bæredygtig vinproduktion. Den tidlige indsats synes at have båret frugt, og i dag er alle vinene både veganske og økologiske.
Pinot Grigio har en særlig plads hos La Cappucina. Den dyrkes til ære for Lorenzo (far til Sisto, Peitro og Elena) som satte stor pris på druen og altid valgte en Pinot Grigio når søndagsturen gik til Venedig. La Cappucina har dyrket druen økologisk siden 2000, som er lidt af et særsyn i Veneto regionens vulkanske subzoner.