Cava Brut N de N, Organic, Naveran
Frisk og elegant med små bobler (mousse) og noter af ristet brød, delikat moden frugt og lette krydderier.
Penedès ligger i Catalonien "lige" syd for Barcelona. De seneste år har der været meget fokus på de mousserende vine fra Cava i Penedès pga. stigende kvalitet. Derfor er der oprettet nye klassifikationer, Cava de Paraje Calificado hvor vinen skal være fremstillet på druer fra én og samme vinmark, vinstokkene skal være mindst 10 år gamle og at marken skal tilhøre vinhuset. Og vinen skal være modnet i flaske i mindst 36 måneder, før den frigives til salg. Igen i 2020 er reglerne blevet strammer for cava-producenterne. Almindelig cava - altså det nederste niveau, som udgør 85% af cava-salget på verdensplan - vil fremover være betegnet Cava de Guarda. For Cava de Guarda gælder det, at vinen skal have lagret på bundfaldet i mindst ni måneder, før degorgering. Næste niveau betegnes Cava de Guarda Superior, og det omfatter både Reserva, Gran Reserva og Cava de Paraje. Her kræves der nu mindst atten måneders lagring på bundfaldet før degorgering mod førhen femten måneder. Og for Cava de Paraje gælder stadig reglen om mindst 36 måneder.
Bodegas Naveran, beliggende i Penedès-regionen i Catalonien, Spanien, blev grundlagt i 1984 af Antonia Parellada de Naverán, hendes mand René Gillieron og deres søn Michel Gillieron Parellada de Naverán. Familien Parelladas vintradition går tilbage til det 19. århundrede, hvor Don Pablo Parellada vendte tilbage fra Argentina og erhvervede markerne på Can Parellada-ejendommen. Disse marker, nu kendt som Parellada til hans ære, danner grundlaget for vingårdens vinproduktion. I de senere år har Bodegas Naveran forpligtet sig til økologisk og vegansk vinproduktion. Siden begyndelsen af 2020 er hele deres cava-produktion certificeret økologisk og vegansk, hvilket betyder, at der ikke anvendes animalske produkter i fremstillingsprocessen. Dette afspejler vingårdens engagement i bæredygtighed og respekt for naturen. Michel Gillieron Parellada de Naverán, oldebarn af Don Pablo, leder i dag vingården og fortsætter familiens arv med stolthed.
Vinstokkene, der anvendes til Cava N de N, er nøje udvalgt og stammer fra gamle vinstokke, der er blevet dyrket på ejendommen i årtier. Disse vinstokke har dybe rødder i den kalkholdige jord, der karakteriserer jordbunden i området. Det lune middelhavsklima, kombineret med de bjergrige områder i nærheden, - varmen om dagen og kølige nætter - bidrager til en langsom og jævn modning af druerne, hvilket resulterer i en perfekt balance mellem friskhed og kompleksitet i vinen.