Verdens mest berømte søde vine stammer Sauternes, der ligger i det sydlige Graves, omkring Ciron-floden. På grund af høj fugtighed og tåge ved og omkring floden opstår der ofte angreb på druerne af skimmelsvampen Botrytis Cinera, der giver Pourriture Noble – den ædle råddenskab. Drueskindet angribes af svampen, vandet i druerne fordamper og druesukker, vitaminer og mineraler koncentreres. Processen sker gradvist, så man er nødt til at plukke de enkelte klaser og somme tider enkelte druer – i flere omgange, inden hele høsten er i hus. Lægger man dertil, at høstudbyttet i Sauternes er meget lavere end i f.eks. Médoc, er det indlysende, at en ægte Sauternes aldrig kan være nogen helt billig vin.
Slottet eller rettere ejendommen blev opført som en fæstning tilbage i 1200-tallet og først i 1643 begyndte man at lave vin her, og slottet var i en periode ejet af Lur-Saluces-familien fra Château d’Yquem, som dog primært anvendte bygningerne som hestestald. I 1925 overtog Henri-Louis Guy slottet og efter hans alt for tidlige død fortsatte hans kone driften med sin næste mand. Slottet var i familien Rolland-Guys eje indtil 1977, da Marcel Baly fra Alsace forelskede sig i det og købte det. Oprindeligt var hans tanke, at Château Coutet skulle være et hyggeprojekt, inden han gik på pension. Han blev dog klogere, for det viste sig, at slottet trængte til mere end bare en kærlig hånd. Bygninger og kældre måtte gennem en omfattende restaurering, og flere af markerne skulle omplantes. Næste generation har for længst taget over på 1. cru Château Coutet, hvor brødrene Philippe og Dominique samt Dominiques datter Aline har løftet slottet op i Sauternes’ absolutte top 5.
Château Coutet er slottets Grand vin. 38 ha. med gamle stokke, som har rødder langt ned i en undergrund af kalksten og ler er i gennemsnit 40 år gamle. Druerne høstes manuelt ad flere omgange - og først når de er blevet angrebet af botrytis (ædel råddenskab).