Spaniens første garagevin
Den danske vinmager Peter Sisseck, der laver Dominio de Pingus er oplært i Bordeaux og i Bordeaux er garagevin et kendt fænomen. I bund og grund har det traditionelt set været hobby producenter der lavede vin i sin garage, men som tiden er gået, og regler, begrænsninger og bureaukrati er opstået, så finder mange vine af exceptionel kvalitet, der er lavet som garagevin.
Peter kom til Spanien i 80’erne. I begyndelsen af 90’erne blev han så også konsulent og winemaker på Hacienda Monasterio.
Soloprojektet - Pingus
Peters ambitioner og drømmer stoppede ikke ved Hacienda Monasterio. En gammel vinmark i La Horra, kendt for sine gamle vinstokke bød sig. The Barroso vineyard er plantet på en smal stribe af ler og kalksten med fremragende dræning. Den blev udgangspunktet for hans vinstokke og senere blev tilstødende vinmarker tilføjet.
I dag er garagen i Quintanilla de Onésimo blevet til et beskedent vineri fremfor en gammel garage.
Skibsforliset der gjorde Pingus verdenskendt
Jean-Clude Thunevin, en gammel ven og garage-vinmager fra Bordeaux sikrede at den kendte vinamelder Robert Parker smagte Sissecks første årgang Pingus i 1995. Han var begejstret for vinen og gav den 95 p., hvilket var det højeste nogen spansk vin havde opnået fra ham. Det sendte efterspørgslen i vejret med det samme og da den først sending Pingus skulle sejles til USA, sank skibet, hvilket gjorde priserne meget høje fra første stund.
Vinene
Pingus er hans ”Grand Vin” altså første vinen. Derudover laver han Flor de Pingus, der er andenvinen, som oprindeligt blev lavet med det amerikanske marked for øje. Stilmæssigt er den ikke langt fra sin ”storebror”, men der er mere udtryk på friskheden og frugten.
PSI er tredjevinen, der laves af druer, der kommer fra lokale vinbønder med små unikke gamle parceller. PSI vinificeres fortrinsvist i cementtanke fremfor ny eg, som er foretrukket i de andre vine.
Amelia er hans sidste og ret ukendte vin. Der laves kun 1-2 fade årligt og de laves til det amerikanske marked. Druerne til denne vin kommer fra ca. 500 ældgamle vinstokke plantet i 1890.
Udvikling
I flge Peter Sisseck selv, har det været både en velsignelse og en forbandelse, at få sin første vin rated så højt. Han mener selv, at det først var i 2004 at han igen lavede en vin med samme egenskaber som sin første. Dominio du Pingus har udviklet sig siden den første årgang og der er ikke længere sammen fokus på ny eg, som der var i begyndelsen, hvilket medvirker til at vinene er blevet lidt mere beskedne i udtrykket i dag.
Sortiment og vinbeskrivelser
Vi har for tiden følgende vine fra Dominio de Pingus i sortimentet: