Smagfulde oplevelser             Hurtig levering

Château d'Yquem

Bordeaux, Frankrig

Se sortiment og vinbeskrivelser

Chateau d'Yquem er det eneste slot i Bordeaux, der er placeret alene i toppen i sin appellation, og vinen er da også på alle niveauer og stadier, lige fra markarbejdet, druehøsten forbi kælderarbejdet og frem til smagen og det unikke udviklingspotentiale, en nærmest overjordisk størrelse, og det er derfor nærmest symbolsk, at slottet ligger på en lille bakketop hvorfra man kan skue hen over alle de andre.

I middelalderen var Chateau d'Yquem først ejet af de engelske konger, som dengang også var hertuger af Aquitaine. Det slutter i 1453 hvor Chateau d'Yquem bliver en del af det franske kongehus som i 1593 bortforpagter slottet til Jacques de Sauvage og hans familie. De administrerede slottet frem til 1711, hvor den franske konge Louis den 14. i respekt for deres arbejde lod familie blive de fuldgyldige ejere af slottet.

I 1785 giftede Francoise Josephine de Sauvage d’Yquem sig med grev Louis Amedee de Lur Saluces. Skiftet fra Sauvage til Lur Saluces er således ikke udtryk for et salg, men derimod blot konsekvensen af den navneleg, der følger med ægteskabet.

Chateau d'Yquem er således et af de få slotte i Bordeaux som kan dokumentere en lige linje i ejerkredsen i mere end 400 år!

Det sluttede i 1996 da det lykkedes mægtige Moët-Hennessy-Louis Vuitton at erhverve aktiemajoriteten bag om ryggen på Alexandre de Lur Saluces, der havde administreret familiens guldæg siden 1966. Udmarvende retssager fulgte og i 2004 måtte Lur Saluces familien erkende at slaget var tabt. En ære på 411 år var forbi.

Pierre Lurton, som allerede gjorde det godt for Moët-Hennessy på Cheval Blanc, blev indsat som administrator, men ellers var det ganske udramatisk.

Den tekniske direktør Francis Mayeur og vinmageren Sandrine Garbay forblev i jobbet og i samarbejde med Pierre Lurton og den berømte konsulent Denis Dubourdieu dannede de et stærkt team som kærligt har profileret Chateau d'Yquem, således at vinen i dag på en og samme gang er sødere, mere frugtfokuseret og friskere end nogensinde tidligere.

Samtidig har man efter årtusindeskiftet iværksat en meget langsom omlægning først til økologi og siden til biodynamik. En proces som ikke må forceres mere end druerne kan følge med til, og en proces som inkluderer braklægning 10-15% af arealet således at man kan gøde med møg de udelukkede kommer fra dyr der græsser på Chateau d'Yquem.

I 2019 blev omlægning økologi fuldført og fra 2020 påbegyndes rejsen mod fuld biodynamik.

Gå til vinhus hjemmeside

Placering

Placeringen kan ses som map visning eller satelit - få alle detaljerne med.

Sortiment og vinbeskrivelser

Vi har for tiden følgende vine fra Château d'Yquem i sortimentet: