Smagfulde oplevelser             Hurtig levering

Adega Damm

Galicien, Spanien

Se sortiment og vinbeskrivelser

Dansk favorit i Galicien

Vineriet Adega Damm ligger i Galicien, nærmere bestemt i Amandi i DO Ribeira Sacra. Det er danske Martin Damm der står bag det lille mesterværk på de smukke, dramatiske skråninger.

Burgundisk stil i Ribeira Sacra

Martin pendler mellem Danmark og Ribeira Sacra og bruger ca. ½ år hvert sted. Allerede som teenager var han fascineret af vin og i særdeleshed de spanske vine. Han voksede op og endte med at skrive flere artikler om vin, for sidenhen at stå som vinimportør af vine fra blandt andet Ribeira Sacra. Det var hans bror der introducerede ham til området og første gang han smagte vinene herfra stod den burgundiske stil klar for ham. Han var fanget af de forførende og til dels ultra-nørdede vine, som sommelier skriger til himlene om. Gennem årene importerede han vin fra et par producenter i området og i midten af 2010´erne besluttede han at gøre noget ved sin drøm om at producere sine egne vine.

Efter lang tids søgen fandt og købte han et sted, som han restaurerede. Hans jagt efter gamle vinstokke på terrasserne hugget i de syd- og sydøst vendte skrænter er blevet til sammenlagt 1 hektar med 40, 60, 80 og helt op til 130 år gamle vinstokke. Derudover har han fået lov at producere vin fra sin nabos vinmark. Mens restaureringen af vineriet stod på åbnede de gæstfri producenter, hvis vin han stadig importere til Danmark, dørene for ham så han kunne få lov til at producere sine første vine i deres faciliteter. Når Martin ikke selv er i Spanien er det primært naboerne der ser efter hans vinmarker.

Terroirets betydning

Terroir er altafgørende for Martin og i hans optik det oplagt at man bør og kan inddele vinene fra Ribeira Sacra i flere enkelt-terroirs, som for eksempel i Bourgogne. Det er hans mål at lave vine fra hvert et terroir han kan få fingrene i. Men det skal være hans egne marker om end den totale produktion i 2021 kun ligger på mellem 7000 – 8000 flasker.  Han håber på, på et tidspunkt, at kunne frigive 15-18 forskellige vine på markedet.  

Stilen

Martins tilgang til dyrkning er typisk med den danske økologiske indstilling til tingene. Han sprøjter ikke, kravler på hænder og knæ for at fjerner ukrudt mellem stokkene og svovler minimalt.  Men han har umiddelbart ingen ambition om at blive certificeret. Stilen af hans vinen er til den ”nørdede” side. Det er utrolig vellavet, stramt, elegant og urtet. Forestil dig en kombination af Cabernet Franc fra Loire, Pinot Noir fra Bourgogne bare mere rustikt og uden den tørre garvesyre, men med en præcis bitterhed i syren.

Sortiment og vinbeskrivelser

Vi har for tiden følgende vine fra Adega Damm i sortimentet: