LEVERANDØR I FOKUS

Patrick Jasmin
Côte Rôtie, Rhône, Frankrig
Patrick Jasmin
Leverandørinformation

Vinmarkerne i den lille appellation Côte Rôtie danner den nordlige grænse for vinregionen langs Rhônedalen. På disse dramatiske ristede skråninger (heraf navnet Côte Rôtie) dyrkes nogle af Frankrigs, måske verdens bedste vine. Den lille by Ampuis er det kulturelle og kommercielle centrum for vinene fra Côte Rôtie. Disse meget prestigefyldte skråninger kan meget vel have været et af de første steder gallerne plantede vinstokke. Det ligger i hvert fald fast, at man i mere end 24 århundreder har trodset liv og sjæl for at dyrke druer på de nogle steder livsfarlige, vinmarker.

Historisk set har vinene fra Côte Rôtie ikke altid være lige så efterspurgte, som det er tilfældet i dag. Først fra begyndelsen af 1980’erne er det blevet en god forretning for vinbønderne at dyrke druer og producere vin i Côte Rôtie. Succesen må nok tilskrives en af de førende producenter Marcel Guigal samt en vis hr. Robert Parker, der indtil flere gange har givet vine herfra 100 point. I kølvandet på Guigal, fulgte en lille håndfuld meget dedikerede og kvalitetsbevidste vinproducenter, heriblandt Robert Jasmin. En anden grund til den store efterspørgsel er samtidig, at det dyrkede areal på ca. 200 ha. svarer nogenlunde til ét mellemstort Château i Bordeaux.

Robert Jasmins far kom fra Champagne, men blev lokket af et job som kok på det lokale Château d’Ampuis. Mens han passede gryderne, begyndte han at interessere sig for, hvad der foregik på skråningerne oven over Ampuis. Én hektar vinmark blev derfor købt og gik i arv til sønnen. Robert Jasmin overtog i 1960 ledelsen af det lille familiefirma, og gennem 4 årtier opkøbte han yderligere 3 hektarer, samtidig med at han oparbejdede et ry som en af appellationens allerbedste producenter. I 1999 fik Patrick det ansvarsfulde hverv at videreføre det gode navn og rygte.

På grund af Rhône-flodens slyngning vender vinmarkerne oppe på de stejle skråninger bag Ampuis lige mod øst. Herved får markerne den optimale mængde sol, samtidig med at vinstokkene beskyttes mod de kolde vinde.

Druerne på Jasmins 4 ha. har en gennemsnitlig alder på ca. 30 år. En del af vinstokkene er dog helt tilbage fra de oprindelige beplantninger, og dermed ca. 70-80 år gamle. Skråningerne på Côte Rôtie, er opdelt i flere små parceller. På denne måde tilgodeser man de enkelte rækkers meget forskelligartede mikro-klima og terroir. Jasmin ejer jordstykker i Côte Brune nord for Ampuis, i markerne, kaldet ”climats” Les Moutonnes og Côte Bodin. Herudover ejer familien også et lille stykke jord i ”lieu-dit” Les Baleyats samt ca. 1 ha. i Côte Blonde.
Forskellighederne i f.eks. Côte Blonde og Côte Brune er meget stor. Derfor vinificeres de to underområder hver for sig. Jasmin ønsker det elegante og feminine i sine vine. Alle druer afstilkes for at øge udtrækningen af farve. Gæringen foregår på traditionel vis, hvilket i Côte Rôtie vil sige gæring på cementtanke. Lagringen finder sted på træfade, hvoraf kun ca. 10% er nye. Da Jasmin for alt i verden vil undgå tilstedeværelsen af fad-noter i vinen, finder han mere fornuft i at lagre på ca. 2-3 år gamle Tronçais fade fra Bourgogne i op til 2 år.

Syrah er naturligvis den primære drue, men alt afhængig af årgangen tilsættes også en smule Viognier. Denne blanding har været brugt i området i århundreder og er medvirkende til at give vinene en forførende blomster-agtig og feminin duft. Jasmin anvender ca. 5-7% Viognier i vinen.

Jasmins Côte Rôtie er blandt områdets bedste. Jasmin ønsker ikke kraftfulde og rustikke vine, men derimod elegance. Vinen bliver ofte kaldt den mest burgundiske af alle Côte Rôtie’erne.

Den amerikanske vinjournalist har da også anerkendende omtalt Jasmins Côte Rôtie’er som "Considered the most elegant and polished wines of the Côte Rôtie…".


Vi har for tiden følgende vine fra Patrick Jasmin i sortiment:

Røde:
· Côte Rôtie  Hent beskrivelse 
 

 
Bodegas Oremus
Bodegas Oremus
Tokaj området er Ungarns mest berømte vinområde, og blev i 1737 klassificeret som selvstændigt område. Det er på ca. 5.000 hektarer, og ca. 28 byer/landsbyer har ret til at bruge betegnelsen på vinen. Tokaj er en meget sød vin der fremstilles af drueso...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.