LEVERANDØR I FOKUS

Franz Hirtzberger
Wachau, Østrig
Franz Hirtzberger
Leverandørinformation

Wachau ligger 65 km vest for Wien og er nok Østrigs bedst kendte vindistrikt. Wachau er et af de smukkeste vinområder i Europa. I Wachau mellem bjergene og den brusende Donauflod ligger vinbyen Spitz.

Gennem 5 generationer har familien Hirtzberger produceret vin fra deres 800 år gamle vingård. Franz Hirtzberger overtog driften af familieejendommen efter sin far i 1983. Siden er det lykkedes den ultra perfektionistiske Franz at producere nogle af Østrigs bedste tørre vine, og Hirtzberger er utvivlsomt betragtet som en af de 3 bedste vinproducenter i Østrig.

Vinmarkerne ligger i den vestlige del af Wachau, der nyder godt at have det køligste terroir i området. Franz Hirtzberger har beplantet sine vinmarker med 45% Grüner Veltliner, 40% Riesling samt en lille smule Pinot Gris, Pinot Blanc og Chardonnay. Der hersker bred enighed om, at Franz Hirtzberger producerer verdens bedste vin på den lokale og skrøbelige Grüner Veltlinerdrue. Hver enkelt af Hirtzbergers vine udviser sin helt egen karakter og temperament. Der lægges stor vægt på terroirdrevne vine, der altid skal afspejle det mikroklimatiske oprindelsessted.

De fleste af Hirtzbergers vinmarker ligger på gamle stenterrasser, hvor arbejdet kun kan udføres ved håndkraft. Høstudbyttet holdes derfor også på særdeles begrænsede 25 hl pr. ha. Vinstokkenes gennemsnitlige alder ligger på mellem 25 – 30 år. Hirtzberger ejer 2 af de bedste vinmarker i Wachau. Singerriedel-marken ligger lige bag vingården på en stejl bjergskråning, der vender mod syd-sydøst. Herfra produceres en af de mest fortryllende Rieslingvine. Honivogel-parcellen ligger i forlængelse af Singerriedel, og her gror Grüner Veltlinerdruerne, der senere bliver til verdesn bedste vin fra denne formidable drue.

Alle Franz Hirtzbergers vine produceres efter stort set samme læst. Druerne høstes af flere omgange. Kun de bedst modnede anvendes. Druerne gærer på rustfri ståltanke, hvorefter de lagrer i store traditionelle 30 – 50 hektoliter trækar i en periode på mellem 10 -12 måneder inden flaskeaftapning.

Til at lette forståelsen af etiketterne bør det nævnes, at Franz Hirtzberger er medlem af en organisation i Wachau, der benytter sig af et system, der minder om det tyske prädikat. Principielt kan man derfor sidestille Federspiel med den tyske Kabinett samt Smaragd med en mellemting mellem Spätlese og Auslese. Afgørende for i hvilken kategori, man placerer sine vine, er altså druens oeschlevægt (sukkerindhold). Alle Franz Hirtzbergers vine er dog knastørre.

Franz Hirtzbergers vine smager altid fortryllende og uimodståelige som helt unge. Det kan dog anbefales at væbne sig med et par års tålmodighed, da de efter ca. 5 år har udviklet en rigdom og finesse, man kun oplever i verdens allerbedste hvidvine.


Vi har for tiden følgende vine fra Franz Hirtzberger i sortiment:

Hvide:
· Grüner Veltliner Federspiel ”Rotes Tor”  Hent beskrivelse 
· Grüner Veltliner Smaragd ”Honivogel”  Hent beskrivelse 
· Riesling Federspiel ”Steinterrassen”  Hent beskrivelse 
· Riesling Smaragd ”Hochrain”  Hent beskrivelse 
· Riesling Smaragd ”Singerriedel”  Hent beskrivelse 
· Weissburgunder Smaragd ”Steinporz”  Hent beskrivelse 
 
Rosé:
· Zweigelt Rosé Federspiel  Hent beskrivelse 
 
Dessertvin:
· Weissburgunder Beerenauslese  Hent beskrivelse 
 

 
Bodegas del Palacio de Fefiñanes
Bodegas del Palacio de Fefiñanes
Galicien Galicien er beliggende i det nordvestlige hjørne af Spanien og er påvirket af havet, bjergene, vinden og den rigelige nedbørsmængde. Vinene er overvejende hvide, lette og tørre og passer fortrinligt til ”alt godt fra havet”. Bodegas del ...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.