LEVERANDØR I FOKUS

Henri Maire
Jura, Frankrig
Henri MaireHenri MaireHenri Maire
Leverandørinformation

Juradistriktet, der er beliggende mellem Bourgogne og Schweiz, er et af Frankrigs mindste vindistrikter med kun ca. 1600 hektar vinmarker. Området fik sin appellation i 1937 og rummer i dag nogle af Frankrigs mest spændende og nicheprægede vine.
Vinene sælges under regionalnavnet “Côtes du Jura” med undtagelse af vinene fra 3 kommuner, der har ret til egen appellation, nemlig Château Chalon, Arbois og L’Etoile.

Klimaet i Jura er generelt til den kølige side og kan minde om vejret i nabodistriktet Bourgogne, dog mere regnfuldt. Vinene derimod minder ikke ret meget om noget, der kan findes andre steder i Frankrig. Stilmæssigt befinder de sig et sted mellem vinene fra Schweiz og Bourgogne, altså slanke, elegante vine, fremfor overmodne og kraftfulde vine. De primære druesorter er Chardonnay, som i Jura kaldes for Melon d’Arbois, Savagnin, der kaldes for Naturé, Pinot Noir, Poulsard og Trousseau. De to Bourgogne sorter Chardonnay og Pinot Noir kommer oprindeligt fra marker i Bourgogne. I dag står Melon d’Arbois for næsten halvdelen af vinproduktionen i Jura, hvor den opnår en god portion sødme, men stadig er meget frisk.

Det, som Jura først og fremmest er kendt for, er den lokale specialitet vin jaune, der er fremstillet på samme måde som sherry. Vinen laves på den lokale sort Savagnin, som netop her i Jura har tendens til at danne flor (som i Jerez), når vinen ligger på træfade og lagrer. Druerne høstes når de er så modne som muligt, hvorefter de ligger på fade i mere end 6 år, med et lag af flor på toppen. Når den er færdiglagret hældes den på karakteristiske 62 cl. flasker. Flaskestørrelsen på 62 cl. rummer, hvad der er tilbage af en liter vin jaune efter den lange lagring på træfade, deraf størrelsen.

Endnu en specialitet er typen “Vin de Paille”, der laves af druer, der plukkes i november og derefter bliver henlagt i ca. 3 måneder på stråmåtter, inden de bringes til vinpresseren. Den lagres på fad i 6-10 år. Dette giver en dyb, gyldenfarvet, sød dessertvin med en rig duft og aroma. Denne vin er både dyr og temmelig sjælden.

Domaine Henri Maire
Vinproduktionen kan spores tilbage til 1632, hvor familienavnet Maire fremgik, som ejer af vinmarker og kældre i Arbois. 3 århundrede senere arvede den 22 årige Henri Maire ejendommen. Henri Maire opkøbte flere vinmarker og satte fokus på områdets særlige druer og en generel opgradering af kvaliteten. Med 280 ha. vinmarker blev han områdets største og mest kendte producent. I dag er Henri Maire en del af Boisset gruppen, der foruden Jura, ejer vingårde i Bourgogne, Beaujolais, Rhônedalen, Languedoc og i Californien.


Vi har for tiden følgende vine fra Henri Maire i sortiment:

Hvide:
· Côtes du Jura Chardonnay  Hent beskrivelse 
· Côtes du Jura Tradition  Hent beskrivelse 
· Vin de Paille  Hent beskrivelse 
· Vin Jaune  Hent beskrivelse 
 
Mousserende:
· Cremant  Hent beskrivelse 
 

 
Dominio de Eguren
Dominio de Eguren
Siden 1870 har Eguren familien lavet vin. Erfaringerne er således gået fra generation til generation, og huset laver nogle af de bedste vine i Rioja og Toro. Sierra Cantabria ligger ved foden af bjerget Sierra de Cantabria (deraf navnet) i landsbyen San V...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.