LEVERANDØR I FOKUS

Domaine Gauby
Roussillon, Frankrig
Domaine GaubyDomaine GaubyDomaine Gauby
Leverandørinformation

Domaine Gauby, anført af Gérard Gauby, omtales i dag enstemmigt i den internationale vinpresse som områdets kvalitetslokomotiv og "leading star". Området er Roussillon i sydvestfrankrig. Et vinområde, som i mange år er blevet betragtet som underudviklet og eksponent for overalkoholiske, rustikke bulderbasser uden charme og raffinement. I dag er der dog sket meget i det kolossale vinområde, som i disse år stormer frem målt på den internationale bevågenhed og anseelse.

Domaine Gauby er 100% familieejet og anføres i dag af den karismatiske Gérard Gauby talentfuldt flankeret af sønnen Lionel. Domænet har gennemgået en sand forvandling, siden Gérard i 1985 overtog familiens ejendom og 5 hektar vinmarker, som indtil da leverede druerne til lokale kooperativ. I dag er der blevet opkøbt udvalgte parceller i Calce, hvor Domaine Gauby er beliggende, samt længere inde i baglandet og i det efterspurgte område Fenouillèdes. Karakteristisk for Gaubys markparceller er det meget garrigues-prægede terroir som Roussillon er storleverandør af. Ved nærmere eftersyn er parcellernes undergrund meget kalkdominerede, heraf bynavnet Calce, sekunderet af skiefer, som også er meget fremherskende på de gamle vinmarker.

Et karakteristika ved Gaubys parceller er vinstokkenes ekstremt høje alder - mange er over 120 år gamle! Heraf har flere vinstokke overlevet den altødelæggende Phylloxera i midten og slutningen af det 19. århundrede. Et af Gaubys trumfkort er deres mere end 125 år gamle Carignan-stokke, som bidrager formiddabelt til husets røde topvin, Muntada, som i øvrigt betyder "stigningen" på katalansk. Parceller, som efter familiens eget udsagn byder på domænets smukkeste (og bedste) terroir.

Gaubys vinfilosofi går, udover troen på gamle vinstokke, ud på at vinen "skabes" i vinmarken, frem for i kælderen. Gauby arbejder derfor også med meget begrænsede hektarudbytter, hvilket selvfølgelig også er en naturlig konsekvens af den høje alder på vinstokkene. Hektarudbyttet varierer naturligvis fra årgang til årgang, men overstiger aldrig 35 hl./ha. Og typisk 20 hl./ha. For Syrah. I 1996 overgik Domaine Gauby til biodynamisk drift af vinmarkerne, og i 2008 blev Domaine Gauby biodynamisk certificeret.

Gérard Gauby er en passioneret vinpersonlighed af de helt store. En relativt beskeden mand, om end urokkelig i sin opfattelse af kvalitet og vejen dertil. Gérard har derfor også gennem de seneste 10 år været faglig mentor for områdets nye generation af håbefulde vinbønder, herunder den fremadstormende Hervé Bizeul fra Le Clos des Fées i Vingrau. Nøgleordene i Gaubys paradigme og kendetegnende for vinene er elegance, raffinement, udpræget mineralitet og moderat alkohol - hvilket ikke sker på bekostning af moden frugt og fylde. Vejen hertil sikres efter Gaubys overbevisning ved at bevare en høj plantetæthed i vinmarken. En høj tæthed styrker et stabilt og jævnt stofskifte i vinstokkene, hvorved modningsprocessen ikke afbrydes grundet stress. Afbrydelser i modningsprocessen grundet stress medfører nemlig, at tanninerne bliver grønne eller hårde, og at PH og sukkerværdierne stiger uafhængigt af modenheden.


Vi har for tiden følgende vine fra Domaine Gauby i sortiment:

Røde:
· Gauby Vieille Vignes Rouge  Hent beskrivelse 
· Les Calcinaires Rouge  Hent beskrivelse 
· Muntada  Hent beskrivelse 
 
Hvide:
· Coume Gineste Blanc  Hent beskrivelse 
· Gauby Vieille Vignes Blanc  Hent beskrivelse 
· Les Calcinaires Blanc  Hent beskrivelse 
 
Dessertvin:
· Garicia, Rivesaltes  Hent beskrivelse 
 

 
Senest opdateret: 15. april 2013
La Cappuccina
La Cappuccina
Når man taler om Venetoregionen er Gardasøen, operaen i Verona og Venedig nok de mest umiddelbare tanker hos de fleste. Vinmæssigt set har det nordøstlige hjørne i Italien dog også meget at byde på. Soave, Valpolicella, Amarone og Recioto er blandt landet...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.