LEVERANDØR I FOKUS

Dominus Estate
Napa Valley, Californien, USA
Dominus Estate
Leverandørinformation

I 1968 mens den unge Christian Moueix studerede på U. C. Davis i Californien faldt han pladask for det smukke vinområde Napa Valley. Han var ellers godt vandt hjemmefra. Da hjem for Christian Moueix betyder Bordeaux, eller rettere sagt Pomerol (hans familie ejer en vifte af de bedste slotte i Pomerol, blandt andet Petrus), kan det på sin vis undre, at fremmede amerikanske vinmarker kunne gøre så stort indtryk på en franskmand. Men at det var kærlighed ved første blik beviste Moueix i 1982 da han startede sit amerikanske eventyr Dominus.

I starten slog han sig sammen familien Daniels der ejede en formidabel vinmark i den lille by Yountville midt i Napa Valley. Vinmarken, tidligere kendt som Inglenook, havde været delvist beplantet siden etableringen i 1850. helt på bar bund stod man således ikke, og allerede året efter i 1983 så den første flaske Dominus dagens lys. I 1995 blev Christian Moueix eneejer af denne lille juvel.

Vinmarkerne er naturligvis siden hen opdateret i form af nye druesorter, kloner og årevis af hårdt arbejde, således at de i dag er blandt Californiens mest velplejede. Terroiret på dette sted er helt uden sidestykke. Vinmarkerne ligger for foden at Mayacamasbjergene og har en jordbund bestående af vulkanske aflejringer. Arbejdet i vinmarken er ifølge Christian Moueix langt den vigtigste faktor. Det er her der bruges flest kræfter. Alle sejl sættes til for at optimere kvalitet og intensitet. Inden man når så langt er planterne beskåret flere gange årligt, drueklaserne er udtyndet og hver eneste drue er nøje udvalgt.

På den splinternye vingård (bygget i 1997) produceres Dominus og Napanook efter franske forskrifter. Man trækker naturligvis på den store erfaring man besidder efter 50 års arbejde i Bordeaux. Det var dog ikke fra det erfaringsmæssige arkiv, at man hentede ideerne til det nye vineri. De schweiziske arkitekter der står bag dette mesterværk, Herzog og de Meuron, har blandt andet begået Tate Modern Museum i London. At Dominus er et arkitektonisk mesterværk skal opleves for at forstås. Indvendigt byder det ikke på de store ahaoplevelser, men udvendigt findes det ikke noget der ligner. Murene er opbygget af rustfri stålkurve fyldt med sten og granitstykker fra området. Øverst er stenene store for at sikre en god ventilation og nederst ligger de små sten så tæt, at isoleringen er perfekt.

Det er ingen overdrivelse at påstå, at familien Moueix bærer en del af ansvaret for at Napa Valley er placeret i vinverdenes absolutte superliga. Moueix har været en af pionererne i Californiens moderne æra, og således har man igen vist sig som nogle af de mest fremsynede vinproducenter i verden. Det samme var nemlig tilfældet for godt 50 år siden da familien stort set egenhændigt ”skabte” Pomerol. I dag er vinene fra Dominus blandt de bedste og mest stabile i Napa Valley. Vinene fra Dominus er i dag kultvine med en fanskare verden over.


Vi har for tiden følgende vine fra Dominus Estate i sortiment:

Røde:
· Dominus  Hent beskrivelse 
· Napanook  Hent beskrivelse 
 

 
Schramsberg
Schramsberg
Schramsberg har kun lavet mousserende vine i Californien siden 1965, og alligevel er vinene legendariske og tåler kun sammenligning med de allerbedste Champagnehuses prestige-cuveér. Siden 1862 har Schramsberg lavet uforglemmelige vine i Napa Valley. Med ...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.