LEVERANDØR I FOKUS

Romano Dal Forno
Veneto, Italien
Romano Dal FornoRomano Dal FornoRomano Dal Forno
Leverandørinformation

Dal Forno er i dag en levende legende i Veneto og uden tvivl områdets største kultvinmager!

Romano, manden bag kultvinene, roses blandt sine kolleger og konkurrenter som en minutiøs, lidenskabelig og topdedikeret vinmager, som sjældent, om ikke aldrig, tillader sig selv en fridag fra vinkælder og -marker. Vinene fra Dal Forno er blandt kendere de absolut mest efterspurgte vine fra regionen grundet en kompromisløs kvalitet og stil, som ikke findes mage! Manden, hvis vine næsten er umulige at opdrive, er næsten ligeså umulige at betale. Grundet lutter topkarakterer og lovprisninger fra en enstemmig vinpresse verden over har efterspørgslen medført, at priserne de senere år er braget gennem lydmuren og har opnået et astronomisk højt leje – et prisleje, som man selvfølgelig kan diskutere rimeligheden af. Dedikerede vinentusiaster er dog aldrig i tvivl, hvorfor efterspørgslen altid overstiger den mikroskopiske produktion.

Romanos Inspirationskilde
Romano er 3. generation af vinbønder i Dal Forno slægten, som i gamle dage solgte mosten til det lokale kooperativ, indtil Romano i 1983 lancerede sin første årgang.
Som 22 årig mødte Romano Valpolicellas ”Great Master of Amarone” – Guiseppe Quintarelli, hvilket blev et skelsættende møde. Et møde og et venskab, der inspirerede Romano til at satse på det ypperste, hvad angår områdets potentiale. Som udgangspunkt mente Quintarelli imidlertid ikke at Dal Fornos vinmarker og beliggenhed (i La Val d’Illasi udenfor Amarone Classico-området) havde potentiale nok – et synspunkt den unge og selvstændige Romano ikke delte!

Romano Dal Forno
Men vejen til nutidens succes og kultstatus var ikke ubesværet.
Dal Fornos få hektarer vinmarker var i mange år blevet brugt til at levere udpræget kvantitet frem for kvalitet. Første skridt var derfor at reducere vinstokkenes produktivitet samtidig med, at vinstokkenes tæthed blev øget for at stresse stokkenes rodnet til at søge længere ned i undergrunden, for herigennem at opnå yderligere kompleksitet og intensitet i druematerialet.
Udover vinmarkernes ringe beskaffenhed havde Romano heller ingen erfaring med selve kælderarbejdet, men derimod kun med markarbejdet. Romano lod sig derfor indskrive på Agrarian School, hvor vinfikationsprincipperne blev slået fast.

Massive kælderinvesteringer
I 1983 lancerede Romano sin første årgang, som dog langfra levede op til de skyhøje kvalitetskrav. I 1990 blev der derfor investeret massivt i renovering af kælder samt i nyt vinifikationsudstyr. Som noget helt nyt for området kasserede Romano de traditionelle slovenske fade og indførte som noget nyt små 225L barriques. Herudover var Romano utilfreds med Molinaradruens indflydelse på Amaronen – Molinara blev derfor helt og holdent kasseret til fordel for den frugtige røde drue Oseleta.

Siden 1990’erne er kvaliteten således steget og steget, hvilket i bund og grund kan tilskrives en nærmest umenneskelig stræben efter det ultimative samt en fordomsfri holdning til håndværket, fri for besnærende traditioner og normer.

 

Vi har for tiden følgende vine fra Romano Dal Forno i sortiment:

Røde:
· Amarone della Valpolicella DOC "Monte Lodoletta"  Hent beskrivelse 
· Valpolicella  Hent beskrivelse 
 
Dessertvin:
· Vigna Seré IGT Veneto  Hent beskrivelse 
 

 
Senest opdateret: 12. april 2013
Mendel Wines
Mendel Wines
Kultvingården Mendel er beliggende i Luján de Cuyo i Mendoza, hvor Sielecki -familien og Winemaker Roberto de la Mota råder over nogle af områdets bedste og ældste vinmarker, tilplantet med gamle Malbec og Cabernet Sauvignon vinstokke. Vinstokkene er pl...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.