LEVERANDØR I FOKUS

Clos Mogador
Priorat, Spanien
Clos MogadorClos MogadorClos Mogador
Leverandørinformation

Clos Mogadors ejer René Barbier kom oprindeligt til Priorat fra Penedès, hvor han også var involveret i vinavl. Der findes den dag i dag vine fra Penedès med Réne Barbier- navnet på, men familien har intet med disse vine at gøre. Penedès vinene ejes af Frexinet-gruppen. Familien Barbier udvandrede omkring år 1880 fra Rhônedalen, og flugten fra vinlusen førte dem over Pyrenæerne til Spanien.

Barbier var den første af en lille eksklusiv række af frygtløse pionerer, der havde sat sig for at give det lille vindistrikt Priorat en tiltrængt renæssance. Førhen kendte man kun Priorat for gamle stærke og lettere oxyderede Ranciovine.

Arbejdet med at gøre området klart til produktion af moderne verdensklassesvine var dog langsommeligt og særdeles farligt. Priorat, der ligger i det østlige Spanien i provinsen Katalonien lidt syd for Barcelona, er nemlig en stor gold klipperig stenørken. Det kan være vanskeligt at forestille sig, at vinavl overhovedet er muligt i dette område.

Man kan dårligt kalde Priorats jorde for marker. Der er nærmere tale om terrasser på bjergsider, anlagt af de frygtløse pionerer med tonsvis af dynamit. Jordbunden er i dag dækket af ca. 50 cm lag af skiferflager, der giver den mørke næringsfattige stenfulde jord perfekte dræningsforhold. Vandet trænger nemt igennem til et lavere niveau på 15-20 meter, hvor vandet samles for senere at blive hentet op af de stærkeste vinstokke. Skiferstene er ligeledes perfekte solfangere og holder på varmen til de kølige nætter, hvilket giver særdeles gunstige modningsforhold.

Vejrforholdene er ekstreme i Priorat. Om sommeren kan dagtemperaturen let overstige 40 grader, hvorefter den om natten falder til omkring 10 grader. Nedbøren er særdeles sparsomt med en årlig nedbørsmængde på bare 500 mm, ofte dog kun 300 mm. For at vinplanter skal kunne overleve disse ekstreme forhold, må de have en perfekt sundhedstilstand. Kun de stærkeste overlever, men dette garanterer samtidig kun sunde og meget koncentrerede druer. Det gennemsnitlige høstudbytte er på bare 10 hl/ha, hvilket nok ikke ses ret meget lavere noget andet sted i verden. På Clos Mogador er udbyttet endnu lavere, og hver vinstok giver kun ½ kg. druer. Vinene er generelt alkoholrige, intense og mørke frugtbomber.

René Barbier påbegyndte sit livsværk Clos Mogador i starten af 1980'erne. Han var blandt pionererne, og med til at gøre Clos-vinene verdensberømte. Barbier valgte de stejleste bjergvægge, da de anlagte terrasser her giver de bedste dræningsforhold.

Clos Mogador er den mest autentiske af Priorat-vinene. Det ville være fristende at kunstvande i denne tørre egn, men helt i tråd med Barbiers vinfilosofi, anvendes ikke kunstvanding. I det hele taget forsøger han at gøre det så vanskeligt som muligt for vinplanterne, for derved at begrænse produktionen og øge kvaliteten og intensiteten. Mange vinstokke bukker da også under for denne tortur - men som Barbier siger "Det er naturens lov, kun de stærkeste overlever".

På Clos Mogadors 20 ha. stejle terrasser gror Garnacha (Grenache), Cabernet Sauvignon, Syrah, Cariñena, Mourvedre og Petit Verdot. Druerne fermenteres naturligvis hver for sig, og lagres på små franske fade, hvoraf 50% udskiftes hvert år. René Barbier vinificerer udover Clos Mogador samtidig en anden kultvin - Clos Erasmus. Han er ligeledes forbillede og stor inspirationskilde for alle de nye producenter i området.

Vinene er sorte, intense og ekstremt koncentreret. Duften er mættet med bæraroma, og de mange tanniner er godt hengemt under lag af sødme og ekstrakt. Det anbefales at dekantere vinene. Clos Mogador vurderes af kendere af dette distrikt, altid som værende blandt de 3 bedste Priorat-vine.


Vi har for tiden følgende vine fra Clos Mogador i sortiment:

Røde:
· Clos Mogador  Hent beskrivelse 
· Manyettes  Hent beskrivelse 
 
Hvide:
· Clos Nelin  Hent beskrivelse 
 

 
Bodegas Vega Sicilia
Bodegas Vega Sicilia
Området Ribera del Duero er beliggende i det nordlige Spanien langs Duero floden. Området er præget af lave floddale med gamle vintraditioner og har vundet frem på fremstillingen af vine på Tinto Fino. Regionen fik status som Denominación de Origen i 1982...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.