LEVERANDØR I FOKUS

Cave de Rasteau
Rhône, Frankrig
Cave de Rasteau
Leverandørinformation

Ikke langt fra Vaison la Romaine i den sydlige del af Rhônedalen ligger landsbyen Rasteau. Det var romerne, der grundlagde byen på bakkedraget på dette meget smukke sted med panoramaudsigt til Montmiraildentellet og Mont Ventoux.

Området har altid givet lokale vinbønder fantastiske muligheder for vindyrkning, men igennem mange år var vinene herfra ikke fashionable nok til den franske adel og elite. Da området begyndte (helt fortjent) at nærme sig anerkendelse ramte en ny katastrofe i form af phylloxeraen (vinlusen) Rasteaus hårdt prøvede vinbønder. Som modtræk mod dette og for bedre at kunne ruste sig til fremtiden blev vinkollektivet Cave de Rasteau dannet i 1925. Denne organisation tæller i dag 180 medlemmer, der tilsammen råder over ca. 700 hektarer beplantet med vinstokke. Dette er mere end halvdelen af appellationens totale 1200 hektarer.

Vinmarkernes gennemsnitlige alder er ca. 40 år, men 15 % af markerne er beplantet før 1914.

Cave de Rasteau har været forgangsmænd for en relancering af den ellers tidligere så traditionelle lokale vin Rasteau VDN (Vin doux naturel). Før 1950 var de søde Rasteau vine populære og særdeles anerkendte, men siden hen er vinene desværre stort set gået i glemmebogen. Dette har nu ændret sig, og Rasteau VDN er igen ved at komme på mode.

Reglerne for Rasteau VDN er helt enkle – den eneste tilladte drue er Grenache Noir, og det maksimale tilladte udbytte pr. ha. er begrænset til 30. Dette svarer til mindre end én flaske pr. vinstok. Restsukkerindholdet skal mindst være 252 gr. pr. liter.

Fremstillingsmetoden til Rasteau VDN minder om portvinsfremstillingen. Druerne høstes og gærer i kort tid, indtil vinen har opnået en alkoholprocent på ca. 5%. For at stoppe gæringen og dermed efterlade stor sukkerkoncentration tilsættes 96% druesprit, således at alkoholprocenten ender på ca. 15 – 18. Af Cave de Rasteaus totale årlige produktion på 35.000 hl udgør VDN-vinene under 5%. Men det er ikke desto mindre disse vine, man helst vil være kendte for.


Vi har for tiden følgende vine fra Cave de Rasteau i sortiment:

Røde:
· Ortas Rasteau Préstige  Hent beskrivelse 
· Rasteau Tradition  Hent beskrivelse 
 
Dessertvin:
· Rasteau Blanc, Vin doux Naturel  Hent beskrivelse 
· Rasteau Rouge, Vin doux Naturel  Hent beskrivelse 
· Rasteau Signature Vintage  Hent beskrivelse 
 

 
Livio Felluga
Livio Felluga
Vinhuset Livio Felluga i Friuli er i dag områdets førende producent, grundlagt i 1956 af Livio Felluga. Fellugas vine har sin helt egen stil. Gennemgående fra top til basis er vinene ekstremt elegante, raffinerede og i sublim balance med fine underliggend...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.