LEVERANDØR I FOKUS

Bruno Rocca
Barbaresco, Piemonte, Italien
Bruno Rocca
Leverandørinformation

Barbaresco har igennem mere end et århundrede stået i skyggen af nabo-vinene fra Barolo. Indtil 1894 blev de fleste Nebbiolo-druer fra Barbaresco endda blandet med druer fra Barolo, og solgt under et som Barolo. Meget Nebbiolo-juice er dog løbet i flaskerne siden, og i dag er ingen vist i tvivl om, at Barbaresco ikke bare stolt kan stå alene, men ofte overgå de stadig mere kendte Barolo’er.

Da der produceres mere end dobbelt så meget Barolo som Barbaresco, er der måske stadig et gran af sandhed i, at Barolo er kongen af Piemonte og Barbaresco er dronningen. Hvem siger dog, at man ikke er i bedre selskab med dronningen?

Barbaresco er forskellig fra Barolo på flere områder, men lig på endnu flere. Nebbiolodruen har de to vine tilfælles. En stor forskel er, at Barbaresco ofte er mere feminin, blødere og mere tilgængelig som ung end Barolo. En anden forskel ligger i det vin-juridiske. Barbaresco må frigives et år før Barolo. DOCG-reglen dikterer 2 års lagring, hvoraf mindst et år skal være på fad. Barolo kommer først på markedet efter 3 år.

I 1978 overtog Bruno Rocca familiegården i Barbaresco. På det tidspunkt blev alle druer solgt til det store lokale cooperativ Produttori del Barbaresco. Rocca-familiens markbesiddelser talte/tæller en del af den berømte Rabajà-mark, og Brunos ambitioner rakte videre end ”bare” af være drueavler, han ville selv producere. I den mellemliggende periode har Bruno Rocca ikke bare manifesteret sig som en af byens bedre producenter. Han har samtidig øget vingårdens samlede markareal til nu at omfatte 7,5 ha, hvilket svarer til en samlet årlig produktion på ca. 40.000 flasker. I dag tæller porteføljen ikke kun Nebbiolo-vine fra Barbaresco, men også Dolcetto og Barbera fra Alba.

Bruno Rocca tilhører den fraktion af Piemonte-producenterne der under et går under fællesnævneren, modernisterne. Denne efterhånden lidt flossede floskel dækker over en meget bred og nuanceret tilgang til vinproduktion og den bagvedliggende vinfilosofi.

Meget forenklet kan modernist/traditionalist-begreberne forklares ved, at modernisterne bl.a. anvender små 225 l. franske barriques, hvorimod mange traditionalister lagrer på de oprindelige store botti-fade (op til 10.000 l. brugte træfade af slovensk eg). Både arbejdet i marken og i gæringskælderen gribes dog meget forskelligt an, hvad enten man tilhører den ene eller anden ”religion”. Det vil være ikke så lidt af en hårdnakket påstand, at stille sig til dommer over hvem der har ret, men Bruno Rocca angriber produktionen udfra modernisternes tankegang.

Barbaresco vinene får 15-18 måneders fadlagring på barriques, hvoraf ca. halvdelen er nye.
De to enkeltmarks-barbaresco’er Rabajà og Coparossa er Bruno Roccas adelsmærker. Rabajà er normalt den mest klassiske, stramme og stringente Barbaresco, der har Nebbiolodruens fornemme karaktertræk af lakrids, cedertræ, tobak og kamfer. Dette skyldes, at kalkindholdet på Rabajà-marken er stort, hvilket giver mere power og tannin. Coparossa er mere blød, tilgængelig og domineret af modne kirsebær og frugt.

Vinen Rabajolo er en Langhe Rosso blandet af Cabernet, Barbera og Nebbiolo. Fadmindelser af vanilje og ceder samt delikat kirsebærfrugtsødme er de dominerende indtryk.

Blandt kendere af Piemontes lyksaligheder er der enighed om, at Bruno Rocca tilhører den absolutte elite af producenter i Barbaresco og omegn.


Vi har for tiden følgende vine fra Bruno Rocca i sortiment:

Røde:
· Barbaresco  Hent beskrivelse 
· Barbaresco Coparossa  Hent beskrivelse 
· Barbaresco Rabaja  Hent beskrivelse 
· Barbera d'Alba  Hent beskrivelse 
· Barbera d'Asti  Hent beskrivelse 
· Dolcetto d'Alba Vigna Trifolé  Hent beskrivelse 
· Rabajolo Langhe Rosso  Hent beskrivelse 
 
Hvide:
· Cadet Langhe Chardonnay  Hent beskrivelse 
 

 
Senest opdateret: 12. december 2014
Bodegas Anta Natura
Bodegas Anta Natura
Vi skal frem til slutningen af 1800 tallet for at finde det, der kan betragtes som Ribera del Dueros mere strukturerede vinmæssige tilblivelse. Først i 1982 erhvervede man Denominacion de Origen, også kaldet DO - en betegnelse anvendt for regioner indenfo...
Insidernyt
Få nyheder og tilbud direkte til din mailbox. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.